Omlety to jeden z obowiązkowych punktów w menu wielbicieli dań jajecznych. Ja je robię zwykle na śniadanie, kiedy mam ochotę na coś wyjątkowego. Uwielbiam potrawy tak wdzięczne, można podać je na słono i na słodko, z dowolną kombinacją składników. Cudowne pole do popisu i puszczenia wodzy wyobraźni, do eksperymentów. Ponieważ jesień dynią stoi to nawiązałam do tego trendu, ale chyba w nieco...nieoczekiwanym wydaniu. Wykorzystałam bowiem nie samą dynię, a jej kwiaty. Wyszło wybornie. Kwiaty same w sobie są delikatne w smaku. Leciutko słodkie, warzywne, pyszne.
Składniki na omlet dla dwóch osób lub głodnego jednego :) :
Składniki na omlet dla dwóch osób lub głodnego jednego :) :
- ok 8 kwiatków dyni
- 4 jajka
- łyżka mleka
- łyżka startego parmezanu
- szczypta soli (ok 1/6 łyżeczki)
- pieprz- według uznania, proponuję wersję na ostro
- olej do smażenia
Kwiaty dobrze jest lekko opłukać. Usuwamy ich dolną, zieloną części i pręciki ze środka.
Do naczynia wbijamy jajka.
Dodajemy starty ser oraz przyprawy. Wszystko mieszamy jeszcze z łyżką mleka.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
Następnie wylewamy 3/4 jajecznej masy.
Na początek dobrze żeby ogień był dość duży, żeby jajko wstępnie się ścięło. Układamy oczyszczone kwiaty.
Zalewamy resztą masy.
Lekko zmniejszamy ogień. Po około 5-7 minutach przekręcamy omlet na drugą stronę. Najłatwiej zrobić to zsuwając potrawę na pokrywkę a następnie z powrotem na patelnię, tylko na drugą stronę.
Smażymy jeszcze 2-3 minuty. Podajemy.
Do naczynia wbijamy jajka.
Dodajemy starty ser oraz przyprawy. Wszystko mieszamy jeszcze z łyżką mleka.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
Następnie wylewamy 3/4 jajecznej masy.
Na początek dobrze żeby ogień był dość duży, żeby jajko wstępnie się ścięło. Układamy oczyszczone kwiaty.
Zalewamy resztą masy.
Lekko zmniejszamy ogień. Po około 5-7 minutach przekręcamy omlet na drugą stronę. Najłatwiej zrobić to zsuwając potrawę na pokrywkę a następnie z powrotem na patelnię, tylko na drugą stronę.
Smażymy jeszcze 2-3 minuty. Podajemy.
Świetny przepis! :) :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJaki pyszny omlecik :) Na taki miałabym ochotę :)
OdpowiedzUsuńPolecam, smakował bardzo :)
UsuńPysznosci
OdpowiedzUsuńOj tak, dziękuję :)
UsuńNigdy nie jadłyśmy kwiatów dyni :D Świetny pomysł na ich wykorzystanie :)
OdpowiedzUsuńU nas je się ich zdecydowanie za mało, a jest wiele fantastycznych przepisów z wykorzystaniem kwiatów dyni czy cukinii... :)
UsuńPrzepis genialny! Na pewno go przyrządzę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam, przepis prosty, a efekt pyszny :)
UsuńTaki omlet bym zjadla
OdpowiedzUsuń