Mam dzisiaj dla Was jedną z przepysznych przekąsek. Taką, której ciężko się pozbyć z listy ulubionych. Nie dość, że wspomagamy się gotowym francuskim ciastem, więc robi się ją szybko, to jeszcze zestawienie smaków gwarantuje sukces. Nie wierzcie mi na słowo, tylko wypróbujcie!
Składniki:
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- masło orzechowe (4-5 łyżek) lub ok. 200 g niesolonych orzeszków ziemnych
- 3/4 łyżeczki papryki ostrej
- łyżeczka soli
Do blendera wrzucamy niesolone orzeszki ziemne. Około 150-200 g.
Mielimy je na gładką masę. Chwilę to potrwa. Jeśli macie za słaby mikser czy blender- możecie dodać odrobinę oleju o neutralnym smaku- orzeszki łatwiej się zmielą.
Ciasto wzdłuż kroimy na pół. Wykładamy nań masło orzechowe, posypujemy solą i papryką.
Obie części zwijamy w rulon.
Kroimy na części o grubości ok. 2 cm pod lekkim skosem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Przepraszam za brak zdjęć ostatnich kroków, ale karta pamięci odmówiła posłuszeństwa.
Mielimy je na gładką masę. Chwilę to potrwa. Jeśli macie za słaby mikser czy blender- możecie dodać odrobinę oleju o neutralnym smaku- orzeszki łatwiej się zmielą.
Ciasto wzdłuż kroimy na pół. Wykładamy nań masło orzechowe, posypujemy solą i papryką.
Obie części zwijamy w rulon.
Kroimy na części o grubości ok. 2 cm pod lekkim skosem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Przepraszam za brak zdjęć ostatnich kroków, ale karta pamięci odmówiła posłuszeństwa.
Pysznie wyglądają :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj Aniu, podbiły serca moich gości :)
UsuńAnia wspanialy przepis moje smaki i córki
OdpowiedzUsuńTeresko, gorąco polecam, bo są pyszne :)
UsuńW pierwszej chwili myślałam, że przepis będzie na słodko a tu zaskoczenie! Bardzo fajna przekąska na imprezę i nie tylko ;)
OdpowiedzUsuńNa słodko pewnie też nieźle by wyszły, ale taka wersja jest mega super :)
UsuńAle bym zjadła! Ja jestem łasuch na wszystko co ma masło orzechowe :D
OdpowiedzUsuńTo koniecznie wypróbuj, to jest strzał w 10! :)
UsuńWspaniałe i niezwykle smakowite ślimaczki :) Idealne do kawy :D
OdpowiedzUsuńDo kawy to może nie, bo są słone i ostre... no chyba, że ktoś tak lubi :) ale pyszne są, polecam!
UsuńBardzo lubię takie przekąski :)
OdpowiedzUsuńI ja też :) Polecam!
UsuńJeszcze jak to ciasto francuskie jest takie świeże i chrupiące to czysty obłęd <3
OdpowiedzUsuńOtóż to, przepyszne są! :)
Usuń