Składniki na potrawkę to:
- 400g ciecierzycy (przed namoczeniem)
- 3 pałki z kurczaka
- mięso wołowe, około 400 g
- 4 średnie marchewki
- duża pietruszka
- ząbek czosnku
- cebula
- dwie łyżki koncentratu pomidorowego
- dwie łyżeczki cynamonu
- łyżeczka kurkumy
- kilka goździków i ziaren kardamonu
- szczypta kminu rzymskiego
- pieprz i sól
- kilka liści laurowych
Zaczęłam od ugotowania wywaru oraz ciecierzycy. Ciecierzycę gotowałam przez około 40 minut, lekko soląc pod koniec, gdy ziarna stały się miękkie, ale nie rozpadające się. Mięso wołowe gotowałam w niedużej ilości wody, z dodatkiem liści laurowych, goździków i kardamonu. Po około 30 minutach wyłowiłam ziarna i liście, dołożyłam kurczaka i wyciśnięty ząbek czosnku, pokrojone warzywa oraz pokrojoną cebulę. Pamiętajcie, że wywar powinien być esencjonalny, wody powinno być tylko tyle, by zakryła gotujące się składniki. Gdy mięso było już ugotowane, wyciągnęłam ostudziłam i rozdrobniłam. Trafiło znowu do wywaru, tym razem z ciecierzycą, koncentratem pomidorowym i przyprawami. Wszystko razem dusiło się jeszcze około 15 minut. Doprawiłam do smaku i spałaszowałam :)
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam wypróbować i również pozdrawiam :)
UsuńBardzo lubie ciecierzycę i stosuję, tego przepisu nie znałam i chętnie skorzystam :))))
OdpowiedzUsuń