W moim domu Wigilia jest tradycyjnie bezmięsna. Duża ilość potraw to wariacje na temat ryb. Chętnie eksperymentuję, wypróbowuję dania z różnych regionów Polski albo po prostu modyfikuję znaną mi klasykę. Dzisiaj pyszna sałatka śledziowa- przepis do wykorzystania nie tylko przy okazji Świąt. Zwykle w swoim składzie ma gotowane ziemniaki, a ja postanowiłam ten składnik lekko zaczarować i może Was zaskoczyć?
Składniki:
- 4 płaty śledziowe a'la matjas
- 2 nieduże ogórki kiszone
- 4-5 grzybków marynowanych
- 4 jajka
- mała cebulka
- nieduże jabłko
- pół łyżeczki musztardy francuskiej
- płaska łyżka majonezu
- czarny mielony pieprz
- 3 spore ziemniaki
- olej do smażenia
Przygotowanie sałatki polecam zacząć od spróbowania śledzi.
Jeśli są bardzo słone należy je zalać chłodną wodą i zostawić je na jakąś godzinę lub dwie. W międzyczasie gotujemy na twardo jajka. Osuszone śledzie, grzybki, ogórki, jabłko, cebulkę i jajka kroimy w kostkę, nie musi być bardzo drobna.
|
Ogórki kiszone |
|
Marynowane grzybki |
|
Jabłko |
|
Cebulka |
|
Jajka |
Dodajemy musztardę i majonez, obficie doprawiamy pieprzem.
Wstawiamy na godzinę do lodówki. Ziemniaki obieramy kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm.
Osuszamy, smażymy na złoty kolor, na dobrze rozgrzanym oleju.
Usmażone plastry wyciągamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru oleju.
Sałatkę porcjujemy i układamy na przestudzonych ziemniaczkach. Smacznego!
Bardzo lubie sałatki śledziowe :) Pychotka :)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię, bo śledź wiedzie prym i w sumie cokolwiek się do niego doda- ładnie się komponuje :)
UsuńOj aż ślinka cieknie!! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam wypróbować :)
UsuńŚwietny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszna, świąteczna sałatka :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńRodzina lubi, więc świątecznie i imieninowo- często gości na stole ;)
UsuńCiekawy sposób podania :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy ryby ale nie przepadamy za śledziami i karpiem :P
Czyli tym razem w Wasze smaki nie trafiłam... ale myślę, że na ziemniaku można podać choćby i tradycyjną jarzynową. Zawsze to jakoś inaczej niż po prostu w misce ;)
UsuńO jaaaa! Muszę, muszę, muszę zrobić to koniecznie! Moje smaki i jeszcze te podsmażone ziemniaczki <3
OdpowiedzUsuńJustynko, przyznam, że ziemniaczki naprawdę dodały takiego "wow" tej potrawie. Wypróbuj koniecznie :)
Usuń