- niedużą główkę kapusty włoskiej
- cebulę
- dwa ząbki czosnku
- pęczek koperku
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/3 łyżeczki płatków chili
- szczypta kminu rzymskiego
- solidną łyżkę masła, najlepiej klarowanego
- sól do smaku
Dodatek ziół innych niż mięta do słodkości długo wydawał mi się dość dziwaczny, do momentu aż spróbowałam. Zioła w deserach sprawdzają się genialnie, moim zdaniem zwłaszcza, gdy są one owocowe. Jeśli krzywicie się na myśl o połączeniu na przykład bazylii z truskawkami, to czas spróbować i zmienić zdanie. Ja miałam dokładnie takie samo podejście i cieszę się, że je zweryfikowałam. Dzisiaj propozycja pysznego, prostego koktajlu owocowego. Ugasi pragnienie, ale spokojnie można podać go także jako pyszny deser.
Takiej wersji jeszcze nie jadłam, smakowicie brzmi i wygląda :-)
OdpowiedzUsuń