- niedużą główkę kapusty włoskiej
- cebulę
- dwa ząbki czosnku
- pęczek koperku
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/3 łyżeczki płatków chili
- szczypta kminu rzymskiego
- solidną łyżkę masła, najlepiej klarowanego
- sól do smaku
Ostatnio znajomi odwiedzający mój ukochany Neapol, poprosili mnie o polecenie restauracji na dobrą kolację. Przy okazji cała masa wspomnień, cudownych widoków, zapachów i smaków wróciła ze wzmożoną siłą. Tęsknię za tym niebem i słońcem, nawet tym zimowym... Dzisiaj zatem powrót do kuchni włoskiej. Tym razem potrawa związaną z Rzymem. Jedna z tych bardzo prostych, a jakże pysznych.
Takiej wersji jeszcze nie jadłam, smakowicie brzmi i wygląda :-)
OdpowiedzUsuń