Szynka parmeńska to jedna z moich ulubionych włoskich wędlin. Jak dobrze się domyślacie pochodzi z regionu Parmy i zgodnie z dostępnymi zapisami- znana była już w czasach rzymskich. Bardzo lubię wykorzystywać ten produkt podczas gotowania. Ma słony i słodkawy, charakterystyczny, wyrazisty smak. Dzisiaj proponuję Wam pyszną przekąskę z wykorzystaniem tej właśnie szynki.
Składniki:
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- ok 100 g szynki parmeńskiej
- sól
- jajko
- ziarna sezamu
- czarnuszka
Ciasto rozwijamy, kroimy na pół wzdłuż. Następnie w poprzek kroimy ciasto na paski o grubości mniej więcej 1,5 cm.
Na każdym z pasków układamy kawałki szynki.
Chwytamy końce pasków i zakręcamy je, z obu stron kręcimy w przeciwną stronę, tak, by powstał kształt spirali.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie smarujemy paluchy rozmąconym jajkiem. Posypujemy odrobiną soli. Proponuję połowę z nich posypać sezamem, a połowę ziarnami czarnuszki.
Pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach, górna i dolna grzałka przez około 15-20 minut. Smacznego.
Fajnie wygladaja. Dobry pomysl dla gosci. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńSerca moich gości zdobyte :)
UsuńPysznie wyglądają :) Świetna przekąska :)
OdpowiedzUsuńProste składniki, fajnie wygląda, polecam :)
UsuńOj dawno tego nie robiłam
OdpowiedzUsuńJa lubię takie przekąski na szybko, więc dość często piekę.
Usuńidealne na spotkanie ze znajomymi przy piwie ;) aż będę musiała zrobić przy jakimś najbliższym meczu ;)
OdpowiedzUsuńIdealnie pasują do piwka i meczowych emocji :)
UsuńUwielbiam szynkę parmeńską, a ta przekąska jak najbardziej by mi posmakowała. Przy najbliższej okazji wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń