Składniki na 2- 3 porcje:
- 1/2 szklanki kaszy pęczak
- średnia cukinia
- 10 słodkich, małych pomidorków
- 100-150 g specka/boczku
- filet anchoise z oleju
- garść natki pietrzuszki
- czubata łyżka kwaśnej śmietany
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- nieduża cebula
- olej do smażenia
- woda
- sól
Na 1/2 szklanki potrzebujemy około 1/4 łyżki soli i 2,5 szklanek wody. Po ugotowaniu dobrze ją jeszcze uparować- pozostawić pod przykryciem na około 10 minut. Cebulę kroimy w kostkę.
Podsmażamy ja na rozgrzanym oleju.
W kostkę kroimy także boczek/speck- dodajemy do cebuli i smażymy do zrumienienia.
Filet z anchois rozcieramy lub drobno kroimy, dodajemy.
Cukinię kroimy w plastry, a te w ćwiartki. Dodajemy na patelnię i podsmażamy jakieś 5 minut.
Dodajemy ugotowana kaszę i dokładnie mieszamy, by kasza zebrała wszystkie smaki z patelni.
Dodajemy posiekaną natkę.
Przepołowione pomidorki.
Dodajemy przyprawy- pieprz i czosnek niedźwiedzi.
Mieszamy z solidną łyżką śmietany.
Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pamiętajmy jednak, że zarówno anchois jak i boczek są już słone. Smacznego!
Mniam, same pyszności na Twoim talerzu.... Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i również pozdrawiam! :)
Usuńuwielbiam kaszę pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńJa też i jem ją tak często jak rodzina nie zacznie protestować ;)
UsuńPysznosci u ciebie
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNo rzeczywiście pełen smaku :)
OdpowiedzUsuńTak jest! :)
UsuńKiedyś bardzo dużo jadłyśmy pęczaku :) Też lubimy nawet na słodko :D
OdpowiedzUsuńA ja na słodko nie próbowałam, dobry pomysł! :)
UsuńUwielbiam takie dania z kaszą :) Pycha :)
OdpowiedzUsuń