Kiedyś mówiono, że dania w stylu pieczeń rzymska, czy choćby pulpety, to tak zwany przegląd tygodnia. Przerabiało się na nie wszelkie pozostałości innych potraw. I co w tym złego? Nienawidzę wyrzucania jedzenia i codziennie bardzo staram się tego nie robić. Czasami staję przed otwartą lodówką i widzę po kawałku tego i tamtego. Nic bardziej nie uspokaja, jak pyszne danie stworzone z takich właśnie "odpadków".
Składniki na 3-4 porcje pulpetów:
Po ok 5 minutach na patelnię powinna trafić cebula.
Na końcu cukinia.
Podsmażamy wszystko razem kilka minut- dobrze jeśli cukinia odda większość wody, którą w sobie ma. Doprawiamy solą i pastą chili.
Studzimy. Mieszamy z mielonym mięsem. Dodajemy jajko. Mieszamy z bułką tartą.
Formujemy pulpety. Wkładamy na gotującą się passatę z domieszką wody.
Dusimy pod przykryciem jakieś 20 minut (w zależności od wielkości pulpetów). Doprawiamy cukrem, bazylią i solą.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Składniki na 3-4 porcje pulpetów:
- 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
- średnia cukinia
- średnia marchewka
- nieduża cebula
- 200 ml passaty pomidorowej
- 100 ml wody
- łyżeczka pasty z chili
- jajko
- 1/3 łyżki cukru, najlepiej brązowego
- pół łyżki suszonej bazylii lub kilka świeżych liści
- 2-3 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
- sól
Po ok 5 minutach na patelnię powinna trafić cebula.
Na końcu cukinia.
Podsmażamy wszystko razem kilka minut- dobrze jeśli cukinia odda większość wody, którą w sobie ma. Doprawiamy solą i pastą chili.
Studzimy. Mieszamy z mielonym mięsem. Dodajemy jajko. Mieszamy z bułką tartą.
Formujemy pulpety. Wkładamy na gotującą się passatę z domieszką wody.
Dusimy pod przykryciem jakieś 20 minut (w zależności od wielkości pulpetów). Doprawiamy cukrem, bazylią i solą.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Fajne
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki twórczy i smakowity recykling :) Świetna propozycja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Też uwielbiam takie gotowanie!
UsuńZ dodatkiem cukinii na pewno świetnie smakują :) I jeszcze ta nutka pasty chili, która z pewnością dodaje tego wyjątkowo smaczku :D
OdpowiedzUsuńOj tak, wszystko się super zgrało, chili ekstra podkręciło słodycz cukinii no i dodało super smaku :)
Usuńile warzyw! :) lubię takie mieszane. Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, zawsze to miła odmiana :)
UsuńWyglądają pysznie. Uwielbiam pulpety.
OdpowiedzUsuńDziękuję, wyszły super :)
UsuńCzytam, oglądam i przełykam ślinkę. Z pracy wróciłam i głodnaaa jeeestem!!! A to tak smakowicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Żeby się tak dało w jednej chwili jakoś przesłać... to bym przesłała! :)
UsuńMy taki żywnościowy recykling też bardzo lubimy :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że nie jestem jedyna. Myślę, że jak ktoś kocha gotować i jeść to nie lubi marnować jedzonka :) mam taką nadzieję!
UsuńBardzo ciekawy przepis, na pewno aromatyczne i smaczne!
OdpowiedzUsuń