Ponieważ na naszym polu rozpoczął się właśnie sezon na cukinie i ogórki, to w najbliższym czasie możecie spodziewać się wielu przepisów z tymi warzywami. Może nie jestem jakimś rolnikiem-fanatykiem, ale przyznaję, że niezwykle przyjemnie jest gotować ze składników, które są owocami własnej pracy. Takie warzywka inaczej pachną i smakują. Po pierwsze dlatego, że nie ma w nich chemii, którą niejednokrotnie stosuje się podczas uprawy na masową skalę, a po drugie dlatego, że... są własne, wypielęgnowane, osobiście doglądane, i to jest jakaś magia :) Dzisiaj, na dobry początek, zapiekanka na francuskim cieście, której jednym z głównych składników jest cukinia właśnie.
Użyłam podłużnego naczynia do zapiekania o wymiarach 27x20 cm. Składniki to:
- ok. 200 g ciasta francuskiego
- pierś z kurczaka, ok 300 g
- 250 g cukinii
- 150 g pieczarek
- 2 średnie ziemniaki
- 200 g sera (mogą być różne rodzaje, które da się zapiec, ja użyłam mozzarelli i sera edamskiego)
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
- sól
- olej
Mięso kroimy na kawałki, takie na jeden kęs. Zasypujemy je pieprzem, ziołami i solą (1/3 łyżeczki), zalewamy 1/2 szklanki oleju.
Marynujemy przez minimum godzinę, a najlepiej przez noc. Cukinię kroimy w plasterki i na połówki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Oczyszczone pieczarki kroimy w ćwiartki lub drobniej jeśli mamy duże grzyby.
Na rozgrzaną patelnię wykładamy kurczaka wraz z olejem i obrane ząbki czosnku.
Podsmażamy krótko kurczaka. Gdy mięso zbieleje zdejmujemy mięso z patelni.
Na patelnię trafiają cukinia, pieczarki i ziemniaki.
Lekko solimy i podsmażamy.
Naczynie do zapiekania smarujemy olejem.
Wykładamy ciasto, w którym widelcem robimy dziurki.
Na ciasto wykładamy mięso i część pokrojonego w kostkę sera.
Następnie dokładamy warzywa i resztę sera.
Pieczemy przez około 30 z włączoną dolną grzałką, a potem kolejne 5-10 minut z włączoną dolną i górną grzałką, lub wręcz opcją grilla, by przyrumienić danie
Smacznego!
Nie pogardziłabym taką pyszną kolacją :)
OdpowiedzUsuńNastępnego dnia robiłam drugą, bo rozeszła się w mgnieniu oka, także warto wypróbować :)
UsuńUwielbiam tarty w kazdej postaci - a ta jest wybitna! Zazdroszczé tego poletka z cukiniami :)
OdpowiedzUsuńSama jak o tym myślę to sobie zazdroszczę, zwłaszcza, że tam nie tylko cukinia... :) Pozdrawiam Gosiu!
UsuńBardzo lubię takie zapiekanki na cieście francuskim :) Pyszne są :)
OdpowiedzUsuńPyszne, no i gotowym ciastem można sobie ułatwić życie :)
UsuńCudowna zapiekanka, aż mi w brzuchu zaburczało :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, przyjemnie można się nią nasycić :) a wcale nie jest ciężka!
UsuńCiasto francuskie to super pomysł dla oszczędności czasu :)
OdpowiedzUsuńDokładnie. Zawsze mam w pogotowiu. W krótkim czasie można wyczarować cudeńka :)
UsuńŚwietny pomysł na letnie danie, mniam ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, lubuję się właśnie w takich :)
Usuń