Cukinię od zawsze łączyłam z papryką czy pomidorami. Czerwone dodatki, czerwony sos, zielona soczysta cukinia- jakoś te składniki najlepiej mi do siebie pasowały. Przekonałam się, że kompletnie nie miałam racji, gdy postanowiłam spróbować cukinii w białym sosie na bazie śmietany. Słodkawy smak cukinii jest w takiej wersji jeszcze bardziej podkreślony. Spokojnie może stanowić samodzielne danie lub dodatek do mięsa czy ryby.
Do przygotowania około 4 porcji potrzebujecie około 30 minut czasu i następujących składników:
- 5 niedużych cukinii (ok. 800 g)
- średniej cebuli
- 2 ząbków czosnku
- 50-80 ml słodkiej śmietany
- łyżki kwaśnej śmietany
- koperku (pół pęczka)
- natki pietruszki (1/3 pęczka)
- soli i czarnego pieprzu do smaku
- łyżki klarowanego masła lub 3 łyżek oleju
Troszkę mam obawy co do słodkości tego dania, zastanawiam się nad przyprawą chili do niego, czy aby nie za ostro z kolei. Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że czarny, świeżo mielony pieprz, w dużej ilości jeśli lubisz, będzie w tym przypadku lepszy niż chili. Spróbuj, polecam :)
UsuńFajny przepis, nic tylko próbować. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńWarto :) Pozdrawiam!
Usuń