Ciasto francuskie nie jest najprostsze w przygotowaniu, dlatego zwykle ułatwiam sobie życie i kupuję już gotowe. Lubię mieć je w zamrażarce czy lodówce. Z tego ciasta szybko wyczarować można czy to słone przekąski, czy słodkie ciasteczka. Idealne na wypadek niespodziewanych gości, na przykład. Dzisiaj proponuję słone, pyszne zawijaki na przegryzkę. Ostrzegam- przygotujcie ich więcej, bo znikną w mgnieniu oka :)
Na jedno ciasto francuskie, około 350 g, przygotujcie następujące składniki:
na pastę:
Na jedno ciasto francuskie, około 350 g, przygotujcie następujące składniki:
na pastę:
- garść orzeszków piniowych, mogą ewentualnie być też ziemne, nie solone
- około 20 liści bazylii
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- 10 kaparów z zalewy
- dwie łyżki startego parmezanu
- 1/3 szklanki dobrej oliwy z oliwek
- pieprz
- niedużą cukinię
- szynkę parmeńską, okolo 100 g
- wędlinę typu kindziuk/skilandis, 150 g
- parmezan
- ulubiony żółty ser
- kilka zielonych oliwek
Ciasto rozwijam i dzielę w poprzek na 3, maksymalnie 4 równe części. Obieraczką do warzyw tnę cukinię na cienkie plasterki, przy jej pomocy tnę parmezan na wiórki, nie za grube kawałki. Żółty ser kroję w plastry, podobnie jak i oliwki. Na ciasto, mniej więcej na 1/3 jego szerokości, warstwowo wykładam składniki. Kolejność dowolna, najpierw na przykład plaster cukinii, który smaruję przygotowaną wcześniej pastą. Następnie kładę szynkę parmeńska, kilka kawałków parmezanu. Ponownie plaster cukinii, ser, plastry kindziuka i oliwki. Wszystko ostrożnie zwijam, tak ściśle jak tylko się da. Nie przejmujcie się jednak jeśli zawiniątka nie wyjdą zbyt zwięzłe, ciasto podczas pieczenia i tak zwiększa swoją objętość, na pewno się nie rozpadną. Tak zwinięte ruloniki kroję na mniejsze 4-5 centymetrowe kawałki. Układam na papierze do pieczenia, smaruję wierzch rozmąconym jajkiem. Piekę w 200 stopniach przez około 20 minut- do momentu zrumienienia się ciasta. Są świetne na ciepło, ale na zimno smakują równie dobrze. Smacznego!
Brzmi i wygląda bardzo smakowicie, muszę wypróbować ten przepis :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, są naprawdę pyszne, chrupiące, ale i lekko wilgotne :)
Usuń