czwartek, 18 stycznia 2018

Potrawka z ryżu z marchewką, czyli risotto dla niecierpliwych

Jak to życie zaskakuje i dostarcza nam inspiracji...czasami w przedziwnych okolicznościach. Otóż, moją rodzinkę dopadła grypa żołądkowa. Trzeba było się kurować, a potem jakoś doprowadzić do formy. Od sucharków, przez kleiki i inne lekkie potrawki, trzeba było doprowadzić żołądek do ładu. Przy tej, jakże wzniosłej okazji ;) rozmawiałam z koleżanką na temat kleików, zeszło na potrawy z ryżu i od słowa do słowa, nasłuchałam się, jak to ona kilka razy próbowała zrobić fajne, kremowe risotto i jeszcze jej nigdy nie wyszło. I tak właśnie postanowiłam przechytrzyć reguły kulinarne i z kilku lekkich składników, bo takie teraz dominują w mojej kuchni, przygotować coś, co bez specjalnych umiejętności i trudów, śmiało może być zastępnikiem wybitnych dań z ryżu. Szybko i bezboleśnie powstało smaczne coś.
Składniki na 2 porcje:
  • 100g ryżu (ja dla ułatwienia, tym razem użyłam w torebce)
  • średnia marchewka
  • łyżka startego parmezanu
  • łyżka masła
  • sól
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • woda
Woreczek ryżu wrzucamy do lekko osolonego wrzątku. (1,5 litra wody osoliłam połową łyżki soli)
Obieramy i kroimy, nie za drobno, marchewkę- dorzucamy do gotującego się ryżu.
Po około 15-17 minutach wyciągamy podgotowany ryż. Odlewamy wodę, ale nie całą, tak, by razem z marchewką zostało jej mniej więcej szklanka szklanki.
Dorzucamy tymianek i pieprz, chwilę gotujemy.
Dorzucamy ryż oraz starty parmezan, mieszamy.
Dodajemy masło, by dodać daniu kremowej konsystencji.
Gdy się rozpuści, próbujemy i jeśli to konieczne doprawiamy do smaku- gotowe. 

12 komentarzy:

  1. Ja bym dodała jeszcze kawałeczek mięska i chętnie bym jadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, zawsze można, będzie bardziej pożywne :)

      Usuń
  2. O tak, z masełkiem ryż jest pyszny:-) Chętnie wypróbuję ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne risotto, proste i nieskomplikowane. Ryż jednak, ugotowałabym dolewając na początku pół szklaneczki białego wina :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawdziwego risotto- obowiązkowo, ale to jest bardzo oszukane z założenia :)

      Usuń
  4. Znam, znam, przepyszne danie i bardzo u nas popularne, dodaje sie jeszcze do tego biale szparagi pociete na kawaleczki i galke muszkatalowa...Marzenie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać co się lubi i za każdym razem mieć nieco inne danie :)

      Usuń
  5. Super jak szybko można ugotować coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie. Koniec z wymówkami, że nie mamy czasu! ;)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. No właśnie dla mnie też, bo nie zawsze mam cierpliwość i zapał, żeby gotować risotto jak Włoch przykazał ;)

      Usuń