- 2 sałaty rzymskie mini
- 5 jajek
- puszka białej fasoli (400 g z zalewą)
- dojrzałe awokado
- pół cytryny
- pół słoika suszonych pomidorów (ok. 150 g)
- olej/oliwa z suszonych pomidorów
- ok. 30 g filetów anchois z oleju
- 2 łyżki startego Grana Padano
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- olej
Zaczynamy od przygotowania sosu. Dobrze jest go zrobić nawet kilka godzin przed składaniem sałatki w całość. W dość drobną kostkę kroimy anchois. Dodajemy do nich tak samo rozdrobnione pomidory. Zalewamy je kilkoma łyżkami oleju, w których były pomidory, oraz zwykłego oleju, ewentualnie oliwy z oliwek o delikatnym smaku.
Dodajemy ser oraz przyprawy, mieszamy i odstawiamy na przynajmniej 2h.
Liście sałaty myjemy i osuszamy. Jeśli są małe- używamy w całości, większe liście rozdzieramy na kilka mniejszych części. Dokładnie mieszamy z 3/4 powstałego sosu.
Fasolę odcedzamy, lekko płuczemy i dodajemy do sałaty.
Awokado obieramy, kroimy w sporą kostkę. Mieszamy z sokiem wyciśniętym z cytryny.
Tak przygotowane awokado dodajemy do reszty składników.
Wszystko mieszamy. Gotujemy jajka i kroimy je na ósemki, dodajemy do sałaty.
Liście sałaty myjemy i osuszamy. Jeśli są małe- używamy w całości, większe liście rozdzieramy na kilka mniejszych części. Dokładnie mieszamy z 3/4 powstałego sosu.
Wierzch sałatki polewamy resztą sosu. Oczywiście możecie wszystko po prostu ze sobą wymieszać, ale delikatne jajka rozpadną się. Proponuję iść na kompromis- podać ładnie wyglądającą wersję, ale wymieszać jeszcze wszystko przed nakładaniem :)
Lubię sałatki, więc i taką spróbowałabym z wielką ochotą :)
OdpowiedzUsuńMożemy z chęcią wpadać do Ciebie na sałatki, bo wszystkie prezentują się pysznie :)
OdpowiedzUsuńDoprawdy apetyczna sałatka, też pożywna! ;-)
OdpowiedzUsuń