Na dobry początek przygotujcie jednak następujące składniki (porcja dla 3-5 osób):
- 300 g roszponki, lub miks sałat z roszponką
- pół żółtej i pół czerwonej papryki
- świeży ogórek
- dobry olej lub delikatna oliwa, ok 150 ml
- garść orzechów włoskich
- sól, ok 1/3 łyżeczki
- pieprz, ok 1/3 łyżeczki
- 1/3 łyżeczki musztardy
- 1/3 łyżeczki cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- kilka listków oregano lub innego ulubionego ziela
Ogórka dobrze myjemy, obieraczką do warzyw lub ostrym nożem kroimy na cieniutkie plasterki.
Orzechy dzielimy na połówki lub ćwiartki.
Olej, sok z cytryny, musztardę, cukier, oregano, pieprz i sól mieszamy, tworząc sos do sałatki.
Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą, skrapiamy sosem. Podajemy.
na pewno skorzystam z pomysłu na sałatke :) zapraszam do siebie http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem czy smakowało... ? ja lubię takie sałatki jako oddzielne danie, ale chyba najbardziej z jakimś aromatycznym mięskiem :)
OdpowiedzUsuń