Zupka obowiązkowa, bo teraz właśnie jest na nią najlepsza pora. Botwina to oczywiście nic innego jak młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Lubię wykorzystywać ją do sałatek, potraw duszonych czy zapiekanek, ale zupa to jest mój ulubiony przysmak z jej udziałem. Wersji, nawet w moim rodzinnym domu, jest wiele. Dzisiaj taka... można powiedzieć jarzynowa na bazie botwinki właśnie.
Składniki na ok. 5 porcji:
Składniki na ok. 5 porcji:
- 2-3 skrzydełka z kurczaka
- 3 średnie ziemniaki
- pęczek botwinki
- 4 marchewki
- pietruszka
- por
- seler
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 4 średnie ząbki czosnku
- cebula
- pół pęczka koperku
- sól i pieprz
- woda
- łyżka masła
Oczyszczone mięso i warzywa: 2 marchewki, selera, pora, pietruszkę, cebulę, czosnek; a także ziele angielski i liście laurowe wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy, przygotowując bulion, lekko solimy.
Myślę, że 30 minut spokojnie wystarczy. W międzyczasie obieramy buraczki, ziemniaki, i dwie pozostałe marchewki. Ziemniaki kroimy w standardową kostkę do zupy, buraczki w nieco mniejsza, marchewki w plasterki- jeśli będą za duże, to pokrójmy je jeszcze na pół.
Gdy bulion jest gotowy- odcedzamy pozostawiając w garnku wyłącznie sam wywar.
Dorzucamy pokrojone surowe warzywa. Od liści odcinamy łodyżki, rozdrabniamy. Także dorzucamy do bulionu. Liście oraz koperek rozdrabniamy. Gdy warzywa w bulionie są już miękkie, na patelni rozpuszczamy masło i chwilę przesmażamy liście i koperek.
Dodajemy do zupy. Gotujemy wszystkie jeszcze kilka minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie możecie zupę zaprawić śmietaną, ja podałam skropioną odrobiną maślanki. Smacznego!
Dorzucamy pokrojone surowe warzywa. Od liści odcinamy łodyżki, rozdrabniamy. Także dorzucamy do bulionu. Liście oraz koperek rozdrabniamy. Gdy warzywa w bulionie są już miękkie, na patelni rozpuszczamy masło i chwilę przesmażamy liście i koperek.
Dodajemy do zupy. Gotujemy wszystkie jeszcze kilka minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie możecie zupę zaprawić śmietaną, ja podałam skropioną odrobiną maślanki. Smacznego!
Kocham botwinkową, świetny przepis!!!
OdpowiedzUsuń