Lato niesie ze sobą wiele przyjemności. Słońce, ciepełko, owoce, warzywka- wszystko co kocham. Jednak czasem upalne dni odbierają mi jedno- ochotę do wielogodzinnego sterczenia przy kuchence. Zaskakujące, ale jednak ;) Wtedy najchętniej zrywam coś na polu, wygrzebuję jakieś zapasy z lodówki, czy spiżarni i komponuję sałatkę. Trochę tego, szczypta tamtego- taka sałatka "nawinie". Jeśli jeszcze w lodówce czeka mój ulubiony sałatkowy sosik- to niczego więcej do szczęścia nie potrzebuję
.
Składniki:
.
Składniki:
- garść świeżego szpinaku
- ugotowane na twardo jajko
- kilka koktajlowych pomidorków
- ser pleśniowy, ok. 50 g
- pół awokado
- musztardowy sos do sałatki, składniki:olej/oliwa z oliwek, musztarda francuska, musztarda sarepska, miód, sok z cytryny, czosnek, papryczka chili, sól i pieprz. Szczegółowy opis i proporcje znajdziecie wśród moich przepisów: sos musztardowo-czosnkowo-miodowy
Przygotowanie sałatki to oczywiście jedna z prostszych czynności w kuchni, niczym gotowanie wody na herbatę ;) Myjemy, osuszamy szpinak.
Myjemy pomidorki.
Gotujemy jajko, obieramy i kroimy na 8 części.
Ser kroimy w kostkę.
Wydrążamy miąższ z połówki awokado, kroimy.
Wszystkie składniki wykładamy na talerz lub do miseczki.
Polewamy sosem.
Jemy, a jedząc uruchamiamy wyobraźnię i wymyślamy jakie inne składniki smakowały by pysznie z naszym sosem :)
Myjemy pomidorki.
Gotujemy jajko, obieramy i kroimy na 8 części.
Ser kroimy w kostkę.
Wydrążamy miąższ z połówki awokado, kroimy.
Wszystkie składniki wykładamy na talerz lub do miseczki.
Polewamy sosem.
Jemy, a jedząc uruchamiamy wyobraźnię i wymyślamy jakie inne składniki smakowały by pysznie z naszym sosem :)
Sałatka wygląda bardzo apetycznie! Idealna na letnią kolację :)
OdpowiedzUsuńTakie składniki to i ze zwykłą oliwą będą świetnie smakować, ale jednak ten sos dużo robi... polecam :)
UsuńBardzo lubię takie sałatki :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńI ja! :) Pozdrawiam
Usuńomniomniom!!! :) zostaję bo widzę niezłą bazę pod moje obiady!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i zapraszam :)
Usuń