Tym wpisem zaczynam tegoroczną serię receptur, które fantastycznie sprawdzą się na wielkanocnym stole. Jajka po szkocku jakoś nigdy wcześniej nie gościły w moim świątecznym jadłospisie, no i jak wzięłam je na warsztat, to okazało się, że tym razem też nie zagoszczą, a przynajmniej nie w oryginalnej wersji. Nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie i oto efekt. Gorąco polecam!
Składniki na 4 porcje:
Mieszamy z chrzanem, surowym jajkiem, majerankiem, pieprzem.
Mieszamy z 2 łyżkami bułki tartej.
Dzielimy na 4 części. Każde jajko "oklejamy" mięsną miksturą.
Oprószamy bułką tartą.
Smażymy na złoty kolor na dość głębokim i dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Podajemy na ciepło lub jako zimna przekąska. Proponuję podać przekrojone na pół- wtedy danie wygląda bardziej efektownie. Jeśli będziecie serwować na ciepło, możecie ugotować jajko na miękko, dzięki temu żółtko po usmażeniu będzie nadal lekko płynne.
Składniki na 4 porcje:
- 5 jajek
- 3-4 białe kiełbaski (300 g)
- łyżka suszonego majeranku
- czubata łyżeczka ostrego chrzanu (więcej jeśli nie jest zbyt ostry)
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 2-3 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
Mieszamy z chrzanem, surowym jajkiem, majerankiem, pieprzem.
Mieszamy z 2 łyżkami bułki tartej.
Dzielimy na 4 części. Każde jajko "oklejamy" mięsną miksturą.
Oprószamy bułką tartą.
Smażymy na złoty kolor na dość głębokim i dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Podajemy na ciepło lub jako zimna przekąska. Proponuję podać przekrojone na pół- wtedy danie wygląda bardziej efektownie. Jeśli będziecie serwować na ciepło, możecie ugotować jajko na miękko, dzięki temu żółtko po usmażeniu będzie nadal lekko płynne.
Ciekawy pomysl :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo fajny przepis i na dodatek niewiele odbiega od oryginału ;) Zapraszam do dodania przepisu do akcji kulinarnej - kuchnia szkocka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, starałam się, żeby były inne, ale zachowały swoją formę :)
UsuńRobiłyśmy własną wersję bez mięsa w ubiegłym roku na święta! Jeju jakie to było pyszne :D
OdpowiedzUsuńBez mięsa to zupełnie inne danie, równie pyszne! Pozdrawiam :)
UsuńCiekawy przepis. Jeśli ktoś, jak ja, lubi jajka to będzie świetna nowością. Bo ile można jeść jajecznice albo jajko na kanapce.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam, robi się dość prosto a efekt jest ekstra :)
UsuńBardzo ładnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna rzecz! :D Twoja wersja musi być jeszcze pyszniejsza :)
OdpowiedzUsuńCzy pyszniejsza to kwestia gustu, wydaje mi się, że ciekawsza po prostu bo nieco inna niż oryginał :) Polecam
UsuńBardzo ciekawy przepis :) Chętnie wypróbuje na święta :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, napisz jak smakowały :)
UsuńMega! <3 Muszę zrobić takie jajka :) Idealna i pożywna przekąska białkowa :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj! :)
UsuńFajne urozmaicenie na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńPrzewrotna nazwa :)
OdpowiedzUsuńA jajka tak podane są cudowne!
Potwierdzam, są :)
Usuń