Składniki na 6 kotletów:
- 600 g mięsa mielonego z łopatki
- 50 g sera żółtego
- 10 niedużych oliwek
- czubata łyżka konfitury cebulowej
- pół średniej cebuli
- jajko
- 2 łyżki tartej bułki
- łyżka mieszanki garam masala
- pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- łyżeczka płatków chili
- łyżeczka soli
- tłuszcz do smażenia
Dodajemy bułkę tartą- odstawiamy na 10-15 minut.
W tym czasie bułka lekko napęcznieje, w razie konieczności, jeśli mięso będzie zbyt wilgotne- dodajemy jeszcze nieco bułki. Dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy.
Kotlety będą miały podłużny kształt. Ser kroimy w długie i dość grube kawałki, rozdrabniamy oliwki, przygotowujemy konfiturę.
Porcję mięsa rozpłaszczamy na dłoni. Układamy kawałek sera, oliwki i nieco konfitury.
Zlepiamy kotlety i obtaczamy w bułce.
Jeśli kotlety słabo się kleją możecie dodatkowo obtoczyć w rozmąconym jajku, a dopiero potem w bułce- grubsza panierka utrzyma formę kotleta. Smażymy na średnim ogniu.
Proponuję podać z ryżem, z zielonym konserwowym groszkiem z dodatkiem mięty.
Zaszalałaś ale musiało ciekawie smakować :)
OdpowiedzUsuńTaka szlona jestem czasem ;) było pysznie!
UsuńCiekawa ta "orientalna nutka" ;-), wygadają bardzo apetycznie.... Pzdr
OdpowiedzUsuńsuper mięsko!
OdpowiedzUsuńNa pewno są bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńCudowne, zwłaszcza w komplecie z tym ryżem ;)
UsuńTak zaczęłaś wymieniać te składniki, że od samego czytania aż ślinka cieknie! Po zdjęciach to już kompletnie przepadłam :))
OdpowiedzUsuń